Avantajele listării la bursă a companiilor de stat

19 iunie 2025
0 Comentarii

Listarea companiilor de stat profitabile la Bursa de Valori București (BVB) ar aduce numai avantaje României susține, spune Adrian Negrescu, analist economic și antreprenor. Respingerea ei de unii politicieni cu argumentul „nu ne vindem țara”, demonstrează că o legătură cu „cercurile de interese, cu sinecurile și afacerile care căpușează aceste companii”, a explicat Negrescu miercuri, 18 iunie.

„Înverșunarea cu care unii politicieni refuză ideea listării companiilor de stat la BVB are legătură cu cercurile de interese, cu sinecurile și afacerile care căpușează aceste companii.

N-are nicio legătură cu ideea de a avea un stat puternic, de a construi un ecosistem de firme publice puternice, performante, capabile să facă față concurenței capitalului privat”, a scris analistul economic Adrian Negrescu pe Facebook.

Politicienii care resping ideea listării la bursă nu au făcut până acum nimic pentru succesul companiilor de stat, explică el.

„Dacă și-ar fi dorit așa ceva, n-ar fi asistat cu nonșalanță la pierderile colosale de la CFR Călători, de la Tarom și celelalte companii publice, n-ar fi aspirat toate profiturile înregistrate de companiile monopoliste de stat și ar fi angajat manageri performanți care să dezvolte aceste business-uri, nu să le facă dependente de bugetul de stat. Să duci pe bursă pachete de acțiuni la Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, CEC, EximBank, Aeroporturi București și alte companii reprezintă o oportunitate mai ales în condițiile în care, la nivel internațional, fondurile de investiții sunt în căutare de plasamente sigure, de viitor”, spune economistul și antreprenorul Adrian Negrescu.

Investițiile private în companiile de stat din România, după listarea acestora la bursă, ar putea fi o oportunitate care nu poate fi ratată în contextul economic actual.

„În loc să dezvoltăm piața de capital românească, să susținem atragere investitorilor străini, ne lamentăm într-un nou episod din telenovela păguboasă – „Nu ne vindem țara”, care a blocat timp de aproape 10 ani dezvoltarea economică a României. Nu spune nimeni că trebuie să cedăm controlul în companiile publice, însă dacă vrem să transformăm aceste companii, să le dezvoltăm, atragerea de investitori privați, prin vânzarea de pachete minoritare, trebuie să se afle în prim-plan, mai ales în contextul economic internațional care este, din această perspectivă, unul favorabil”, crede economistul.

 

Efectele listării la BVB a companiilor de stat

 

„Din astfel de listări, statul ar putea obține rapid 15-20 de miliarde de lei, bani cu care să acopere găurile din buget și să evite, astfel, creșterea taxelor – măsură care va scădea dramatic competitivitatea economică a României în comparație cu țările din regiune, mai ales cu Bulgaria care trece la euro. Teoria conform căreia vom investi bani publici în aceste companii pentru a-și extinde afacerile este una falsă în condițiile în care statul n-a avut bani nici să indexeze alocațiile pentru copii și, probabil, nu va avea bani de investiții în următorii 3-4 ani cel puțin”, spune analistul economic.

Listarea companiilor de stat nu este singura măsură considerată necesară de Adrian Negrescu.

„Avem nevoie de o legislație favorabilă capitalului investițional, atât din perspectiva fondurilor de investiții cât și a dezvoltării hub-urilor industriale, parcurilor logistice, de inovație și cercetare. Suntem capabili să facem asta? Sau nu știm decât să creștem taxe și să inventăm biruri noi?”, își încheie mesajul antreprenorul.

Sursa https://ziare.com/

Tot Capital

TotCapital makes your dream home reality. We connect realtors and buyers on a powerful platform and make sure you get the best service possible!

Lasă un Comentariu